deelnemers in cirkel, facilitator in midden, deelnemers houden touwtjes vast die hen met anderen verbinden

24-26 september: training 'leren faciliteren'

Werk jij mee aan maatschappelijke verandering? Wil je jouw vaardigheden in het begeleiden en ondersteunen van groepen verdiepen, bijschaven en oefenen? Doe mee met het trainingsweekend van Tractie en leer tools en methodieken kennen voor het inclusiever begeleiden van trainingen en workshops.

Trainer- en facilitatorskills zijn cruciaal om maatschappelijke verandering succesvol te organiseren en bewegingsopbouw vorm te geven. In groepen zijn altijd machts- en groepsdynamieken aanwezig. Daar bewust mee omgaan is cruciaal om vanuit je rol als facilitator groepsprocessen inclusiever te maken.

Met onze vaardigheden en tools wakkeren we actieve deelname aan, begeleiden we efficiëntere vergaderingen en kunnen we ruimtes creëren waar groepsprocessen beter functioneren.

Zo ondersteunen we mensen om creatieve en succesvolle acties en campagnes op te zetten, maken we groepen duurzamer en sociale bewegingen sterker.

wat doen we?

In dit weekend:

  • verwerf je dieper inzicht in hoe mensen in groepen leren
  • leer je hoe je als facilitator groepsprocessen inclusiever kan maken
  • verwerf je meer inzicht over jezelf en je positie als facilitator
  • breid je je toolbox uit met methodieken voor trainingen, workshops en besluitvormingsprocessen
  • leer je een praktisch kader aan voor het ontwerpen van workshops
  • kan je experimenteren en oefenen met nieuwe tools en skills

Een weekend lang wissel je met trainers en facilitatoren ervaringen uit en kan je praten over waar je mee zit en wat jou inspireert. De trainers van Tractie creëren een inspirerende leeromgeving op maat van de groep.

praktisch

  • Het trainingsweekend gaat door in Leuven, van vrijdagavond 24 tot zondagavond 26 september. We verwachten dat je er het hele weekend bij bent en liefst ook ter plaatse overnacht.
  • We houden rekening met de noodzakelijke corona-voorzorgsmaatregelen.
  • Wil je aan deze training deelnemen, meld je dan aan via dit formulier. De plaatsen voor deze training zijn beperkt. Op basis van de informatie bij de aanmeldingen stellen we een evenwichtige groep samen.
  • Meer praktische informatie over deze training verneem je bij inschrijving.

hoeveel kost het?

Jouw bijdrage is afhankelijk van de middelen waarover jij/jouw groep beschikt.

    • categorie 1 - niet gesubsidieerde groepen en individuen: richtprijs 100 €
    • categorie 2 - kleine organisaties: richtprijs 200 €
    • categorie 3 - grote/gesubsidieerde organisaties: richtprijs 350 €

(Deze richtprijzen zijn gebaseerd op de reële kosten. Bij categorie 1 omvat dit enkel de effectieve kost van eerlijk eten en verblijf.)

De kostprijs mag geen drempel tot deelname zijn. Mocht dit toch zo zijn, aarzel niet ons te contacteren. De bedragen zijn richtbedragen maar je draagt bij wat kan. Als je meer kan bijdragen, maak je het voor mensen en groepen met een kleiner budget mee mogelijk om toch deel te nemen.

de trainers

Eleke (zij/haar) haar passie is werken met jongeren en in de natuur zijn. Ze heeft jarenlange ervaring in het werken met jongeren van verschillende culturele/sociale en economische achtergronden. Ze was actief in verschillende activistische organisaties. Nu wil ze zich vooral focussen op de onderlinge dynamieken en het welzijn van iedereen in een organisatie/community. Zelf is ze continu bezig een balans te zoeken tussen actie en zelfzorg. De laatste twee jaar uit zich dat in staptochten begeleiden met jongeren in de natuur via Alba vzw en actief vrijwilligen op een sociaal permacultuur project in Spanje. Met daartussen genoeg solo-momenten en het faciliteren van workshops over verbindingswerk en veerkrachtigheid.

Robin van Dongen (hij/hem of die/hen) heeft zich als activist op verschillende thema's gefocust, waaronder kraken, (queer) feminisme, het Vlaamse bosbeleid en een campagne tegen steenkoolgas in Limburg. De laatste jaren is zijn focus verlegd naar trainings- en facilitatiewerk, onder andere rond emotionele veerkracht, duurzaam activisme, macht en privilege en inclusiviteit. Robin brengt veel enthousiasme, passie en intuïtie in hun werk en geniet het meest van methodieken waarbij deelnemers worden uitgenodigd om niet enkel met hun hoofd, maar ook met hun lichaam te werken en communiceren. Zijn autisme zet Robin in als superkracht om snel en gestructureerd te denken en spanningen en conflicten op een directe manier te benoemen. Naast zijn engagement bij Tractie is Robin actief bij Feros vzw en volgt die een lichaamsgerichte therapeutische opleiding.

An Maeyens (zij/haar) heeft meer dan tien jaar ervaring in het faciliteren en trainen van groepen die werken aan sociale verandering. Haar grote inspiratiebronnen en educatieve bakens daarbij zijn Training for Change en Process Work, waarin ze meer dan 200 u training volgde. An wordt gedreven door passie voor verandering. Ze is een empathische trekker en creatieveling die ideeën in actie omzet. Een diep inzicht in groeps- en machtsdynamieken liggen aan de basis van een motiverende en procesgerichte aanpak in teams. Als facilitatrice blijft ze streven naar het creëren van ‘brave spaces’ waar mensen voluit hun ei kwijt kunnen.  Politieke ankerpunten van An zijn feminisme, inclusie (‘anti-oppression work’) en ecologie. Naast haar engagement in Tractie geeft An ook een coöperatief, geëngageerd en autonoom café in Brussel mee vorm.