Tractie biedt training, workshops en ondersteuning op maat aan mensen die samen in actie komen om aan een betere wereld te werken.

Ons aanbod op maat

Onze trainingen en workshops zijn altijd op maat: we vertrekken vanuit de vragen en behoeften in jouw groep. Onze ondersteuning kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat jullie nodig hebben: advies en coaching, een éénmalige workshop, begeleiding van besluitvorming of groepsprocessen, een traject van meerdere trainingen gespreid over langere tijd,… Ook de duur verschilt in functie van de vraag: van enkele uren tot een hele week.

Onze ondersteuning helpt jouw groep om effectiever aan verandering te werken, een sterkere groep te worden en acties beter voor te bereiden.

Voor wie?

Tractie werkt samen met groepen die ijveren voor (sociale, ecologische, politieke) rechtvaardigheid, die mensen die weinig gehoord worden in de maatschappij een stem geven en daarbij mensen in beweging brengen in geweldloze acties en campagne. De afgelopen jaren gaven we training en ondersteuning aan onder meer Hart Boven Hard, Solidarity for All, ABVV, studenten Sociaal Werk, Samenlevingsopbouw, Ende Gelaende klimaatactivisten, Trapkracht, Catapa, De Ambrassade, Globelink, Uit De Marge, Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen, De Koer, ACV, Collectif des Travailleurs sans Papiers, Climate Express, Vrienden van de Palestijnse Circusschool, GRIP, Corporate Europe Observatory, KVLV ,…

Hoe werkt het?

Jij contacteert ons met een vraag voor training of ondersteuning. We plannen een voorbereidend gesprek (per telefoon of in levende lijve) om te verduidelijken wat jullie vraag precies is en wat jullie van ons verwachten. Daarna zoeken wij trainers die de vorming of ondersteuning kunnen geven en maken een voorstel van programma. Jouw groep regelt een geschikt lokaal, zorgt voor de logistiek en (wanneer relevant) bekendmaking en inschrijvingen.

Onze trainingen zijn niet vrijblijvend. Tractie biedt training en ondersteuning omdat we sociale bewegingen sterker willen maken en groepen helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid. Daarom nemen we enkele weken na de begeleiding opnieuw contact op om te peilen naar wat onze ondersteuning voor jouw groep betekend heeft en waar we eventueel nog verder kunnen helpen.

Wat kost het?

Ook als jouw groep weinig geld heeft kan je beroep op ons doen. Je betaalt naar vermogen. We werken met de meest uiteenlopende groepen: van actiegroep of buurtcomité tot NGO of vakbond. Aanvragers betalen een vergoeding in functie van hun eigen budget. Wordt jouw organisatie door de overheid gesubsidieerd of werk je zonder externe financiering? Betalen deelnemers voor de vorming of is het gratis? Ben je een kleine groep vrijwilligers of een NGO met betaalde stafmedewerker? Bijdragen van organisaties met meer middelen maken het ons mogelijk om kosteloos groepen zonder geld te ondersteunen. We hanteren daarom een glijdende schaal.

Onze begeleiding is waardevol. Vredesactie investeert in de capaciteiten van haar trainers via continue vorming, bijscholing en ondersteuning. Voor de tijd die onze trainers spenderen aan voorbereiding, training geven en opvolging krijgen ze een vrijwilligersvergoeding. Op die manier garanderen we kwaliteitsvolle ondersteuning.

Onderstaande geeft een voorbeeld per dagdeel voor twee trainers (max. 25 deelnemers), exclusief vervoerskosten. Workshops en trainingen duren minimaal drie uur.

  • kleine groepen zonder financiële ondersteuning: van 20 tot 200 euro per dagdeel
  • kleine tot middelgrote organisaties met personeel: 150 tot 350 euro per dagdeel
  • grotere NGO's, vakbonden, onderwijsinstellingen, overheden: 300 tot 600 euro per dagdeel